#delafrödelamat

#delafrödelamat

Ljuset i mörkret – den solidariska frökedjan #delafrödelamat

För andra året drar vi igång en stor fantastisk frökedja där allt ätbart samlas i samma kuvert! Förra året var intresset så stort att vi utökade från en till fyra parallella frökedjor som snurrade runt i hela landet. Tack till er alla som deltog då!

I år har vi dragit lärdomar av förra årets kedjor och skruvat till några detaljer så att årets kedja (eller troligtvis kedjor) kommer att bli ännu bättre.

Anmälan är stängd! Intresset har varit så stort att vi har av administriva skäl valt att stänga anmälan i förväg. Väldigt roligt och tråkigt på samma gång!

Breven skickas den 1 november 2018 och förväntas vandra runt till slutet av februari. Du anmäler dig genom att skriva ett meddelande till oss med din snigelpostadress (förnamn, efternamn, gatuadress, postnummer samt postadress). Maila till: gronafingrarsvartjord@gmail.com eller skicka ett meddelande till poddens instagram eller facebook-sida. Se till att vi bekräftar att du lagts till i adresslistan.

 

Hur går det då till?

Här nedan kan du läsa årets följebrev – det innehåller de regler vi vill att alla deltagare följer. Vissa små justeringar har skett sen förra året, bland annat har vi valt att helt neka delande av frön från hybrider och F-märkta frön eftersom vi anser att såna helt enkelt inte hör hemma i en solidarisk frökedja.

  • Det är tillåtet att lägga till egenodlade frön men märk då tydligt påsarna  med vad de innehåller, var det odlats och av vem. Exakta sortnamn är däremot inte ett krav. Finns korsningsrisk skrivs med fördel även med vilka andra sorter korsning kan ha skett.
  • Vi ser gärna att det främst är frön till ätbara växter som delas, men även frön till medicinal- eller nyttoväxter kan slinka med.
  • Det är inte tillåtet att lägga i frön menade till enskilda personer, exempelvis oss kedjestartare, i försändelsen eller på annat sätt gynna enstaka deltagare.
  • Det är inte tillåtet att dela frön från hybrider eller frön märkta med F1, F2 eller F3 – oavsett om de är köpta eller egensamlade.  
  • Skicka vidare en försändelse du själv skulle vilja få! Undvik gärna frödubbletter, emballera väl och var noga med att posta med rätt porto till rätt adress.
  1. I försändelsen finns ett antal fröpåsar. Botanisera bland dessa och välj ut (plocka bort) de fröer du är intresserad av. Du kan ta en hel påse eller bara några frön och låta resten av innehållet i påsen åka vidare.
  2. Lägg tillbaka frön motsvarande ungefär den mängd du tagit. Grundtanken med delandet är solidarisk – från var och en efter vilja och förmåga, åt var och en efter behov.
  3. Stryk ditt eget namn och adress från den adresslista som följer med brevet.
  4. Skicka försändelsen vidare till personen som står efter dig på adresslistan. Kanske behövs nytt emballage eller en vattentät påse runt allt om det vankas höstrusk? Skicka en försändelse du själv skulle vilja få! Se till att skicka med följebrevet, adresslistan och såklart fröpåsarna. Försök att göra detta så snart som möjligt så att frökedjan rullar på.
  5. Hör av dig till oss på Gröna fingrar Svart jord via facebook eller mejladressen gronafingarsvartjord@gmail.com när du mottagit eller skickat kuvertet vidare så får vi koll på att försändelsen inte fastnat eller kommit bort. Det är inte obligatoriskt men använder du dig av hashtags i sociala medier får du gärna lägga upp en bild och använda #delafrödelamat och/eller #gronafingrarsvartjord.


Tack och lycka till!