Såalong18

Såalong18

Välkommen till podden Gröna fingrar Svart jords så-along för 2018.

En så-along är ungefär som en sing-along, alltså att flera personer gör samma sak samtidigt. I vår så-along får odlare över hela landet tillsammans odla samma sorts gröda hemma i sina egna trädgårdar efter sina unika förutsättningar. Vi sår allihop på samma datum. Därefter kommer vi följa hur de olika sådderna fortlöper i sociala medier och här på hemsidan.  Vi kommer lägga upp bilder och rapporter från våra medverkande odlare allteftersom. Det kommer bli spännande att se hur plats, zon, odlingssätt och andra förutsättningar påverkar! 

 

Årets så-along gröda tomaten Valencia

Latinskt namn: Solanum lycopersicum

Årets frö är tagna av Matilda (en av rösterna i podden) som sommaren 2017 odlade Valencia från ekofrön köpta hos Runåbergs fröer. De kan ha korspollinerats eftersom Matilda odlar många olika sorters tomater i samma växthus, eventuella variationer kommer bli kul att upptäcka. Orginaltomaten är en högväxt medeltidig bifftomat med slät skal. Plantan ska tjuvas och behöver stöd för att inte välta. Den är orange i färgen och ger stora söta tomater. På Runåbergs hemsida kan man läsa att Valencia “ger bland de godaste och vackraste tomaterna med en arom av ananas och mogna gyllenbär”. Visst låter den lockande?

 

Vill du vara en av våra odlare?

Hör i så fall av dig till oss via mail till gronafingrarsvartjord@gmail.com eller skicka ett meddelande till oss via vår facebooksida eller instagramkonto, skriv ’såalong18’ som rubrik i meddelandet. Vi kommer ta ut en deltagaravgift på 25 kronor till alla som vi väljer att ha med. Sista anmälningsdag är 28/2. Skriv ditt namn, odlingszon, ort, landskap, odlingsplats (t.ex växthus, södervägg, friland, inomhus), och eventuell odlingsmetod (t.ex. täckodling, hydrokultur osv). Max antal deltagare är 30 stycken. Anmäler sig fler än så tar vi oss rätten att sålla bland de intresserade, vi vill ha så stor bredd på våra olika odlare som möjligt. Efter den 28/2 kommer vi höra av oss med besked om ni kom med eller inte. Då följer också frågor om adress, medgivande till att använda bilder, mm. samt information hur ni kan betala (swish eller bg-inbetalning). Vi skickar 5 frön per deltagare och räknar med en tids- och rumsmässigt spridd samsådd den 15/3.

Vi förväntar oss att ni under odlingssäsongen skickar kort information om hur det går med odlingen av tomaten, utplanteringsdatum, datum för första blomning, datum för skörd och rekordvikt på tomaten. Gärna bilder och annat skoj också. Man kan delta anonymt eller med namn/alias. Glöm inte att anmäla dig!

 

Sammanfattning:
Sort: oranga bifftomaten Valencia
Kostnad för deltagande: 25 kronor
Sista anmälan: 28/2
Sådd: 15/3
Max antal: deltagare 30 stycken
Antal frön: 5 per deltagare
Använd: #såalong18

Anmälan skickas till: gronafingrarsvartjord@gmail.com eller via meddelande på Facebook eller Instagram, skriv gärna såalong18 som rubrik i meddelandet